Hanse – Vízenjó – Adria – Rally – HVAR 2021

2021. 09. 25 - 10. 02.

Túra program

1. nap: Utazás

Találkozunk Kaštelán. A leutazás egyénileg történik, célállomás a báziskikötő, Kaštela Marina (Obala kralja Tomislava 11a, 21213, Kaštel Gomilica, Horvátország). Érkezés után beköltözés a hajókba, majd welcome party és vacsora a kikötő éttermében.

2. nap: Maslinica, Šolta

A falu Dalmácia középső részén, Šolta szigetének nyugati végében, a festői Maslinica-öbölben fekszik. A települést délről fenyőerdő határolja, melyeken túl található a mély vizű, szelektől jól védett Šešula-öböl. A településhez hat kisebb sziget, a Balkun, a Rudula, a Grmej, a Stipanska, a Saskinja, a Polebrnjak, valamint a Kamičić sziklazátony tartozik. Közülük a legnagyobb és legjelentősebb a Stipanska-sziget, azon a VI. században ókeresztény templom és bencés kolostor épült, melyek maradványai még ma is láthatók.

3. nap: Palmižana

Hvar várossal szemben fekszenek a Pokol szigetek (Pakleni Otoci) – a terület a nevével ellentétben igazi földi paradicsom. A kikötő a Palmižanai-öbölben található, vele átellenben, a sziget túl oldalán, a Vinogradišće-öbölben igazi gasztronómiai fellegvár épült ki az elmúlt években. Ezt olyan éttermek fémjelzik, mint a Toto’s, a Zori, a Bacchus és a Meneghello. A kellemes mediterrán étkezés után érdemes koktélokkal folytatni a programot, ezekről a Laganini Lounge Bar gondoskodik. Az öböl partja nagyon lassan mélyül, és végig homokos, kiváló fürdőzőhely.

4. nap: Komiža

Vis sziget második legnagyobb települése, annak nyugati oldalán található egy széles, elnyúló, védett öbölben. Itt nyitották meg Horvátország első halfeldolgozó üzemét, a II. világháború előtt a településen hét ilyen vállalkozás is működött, melyek később a “Neptun” üzemben egyesültek. Még a közelmúlt időkben is a legjelentősebb gazdasági objektum volt a városban, de mára az átalakítások következtében teljesen leépült. A város lakosai ma már főként a turizmusból élnek.

5. nap: Hvar szigete és a város

A negyedik legnagyobb és a második leghosszabb sziget az Adrián. Türkizkék öblök, a zöldellő pínea fa erdők, szőlősök, olívaligetek valamint a lila színben pompázó, kábító illatú levendulamezők csodálatos egyvelege. Legnyugatibb pontja a Pelegrin-fok, mely a Spliti-kapuval van egy vonalban. Legkeletibb részét, a Sućuraj-fokot egy alig 4–5 km-es csatorna választja el a szárazföldtől. Főbb települései: Hvar, Jelsa, Stari Grad.  Hvar városa a sziget legnépesebb települése és legfontosabb kikötője, valamint több, hajnalig nyitva tartó szórakozóhely otthona.

6. nap: Trogir

Horvátország egyik legszebb állapotában megmaradt középkori városa, nem véletlen, hogy központja „Trogir történelmi városközpontja” néven az UNESCO kulturális világörökség-jegyzékében szerepel. Csak besétálsz a szárazföldi kapun és olyan érzésed van, mintha visszamentél volna az időben. Csontváry Kosztka Tivadar 1899-ben egy öt darabból álló festménysorozatot készített az akkori Trauban a Nap járásának fényviszonyait tanulmányozó Napút programja keretében. A történelmi nevezetességek mellett nem elhanyagolható, hogy a városban számos kiváló étterem és bár is található, pont ezért itt fogjuk tartani a HVAR 2021 záróbulit.

7. nap: vissza Kaštelára

Amint kipihente a társaság az előző este fáradalmait, vízre szállunk és indulunk vissza, báziskikötőnkbe, a Kaštela Marinába.

Túra térkép

Ha felkeltettük az érdeklődésedet válassz hajót!

Ezzel a checklistával egy irányadó információs képet szeretnénk adni a hajószsák bepakolásához. A lista természetesen nem lehet hiánytalan, mivel végül is minden vitorlázó/utazó maga tudja mit visz magával egy hosszabb útra. Talán felhasználható az összesítés arra hogy egy gondolatmankó legyen és legalább a legfontosabbak ne maradjanak otthon.

 • Dokumentumok:
  útlevél vagy személyi igazolvány, jogosítvány (ha Te leszel a skipper akkor a Hajós jogsit ne feledd!), Oltási igazolvány + igazolás mind a két oltásról, EU TB kártya (köss biztosítást is!), kredit kártyák, készpénz (horvát kuna, euró, forint)
 • Vitorlás felszerelés:
  vékony vízhatlan kabát (A személyenkénti költség tartalmaz egy szuper code-zero kabátot, de persze hozd a sajátot is), vitorlás csizma, vitorlás cipő/sport cipő (egyiknek se fogjon a talpa), napszemüveg, szemüvegpánt, (Esetleg, ha úgy érzed: vitorlás kesztyű, vitorlás kés/bicska, rövid erős madzag, zseblámpa/fejlámpa, távcső)
 • Fürdéshez és a napon:
  fürdő ruha, uszony, búvár szemüveg és pipa, gumi szandál/papucs, napkalap, napkrémek (nem olaj!!!), napozás utáni krém(After Sun), napszemüveg
 • Toalettfelszerelés:
  tisztálkodási eszközök/borotva, törölköző/napozó nagy törölköző, törölő kendő, manikűr szett 🙂
 • Öltözék:
  Amit szeretnél, de minimum: alsónemű/zokni, vékony pulóver, alváshoz/vékony tréning ruha, szárazföldi cipő :), papucs, farmer/hosszú nadrág, dzseki/anorak, ingek/blúzok, sapka/fehér, csősál/fejkendő, zsebkendő 🙂
 • Egyéb felszerelés:
  szennyesnek szák, orvosságok/tengeri betegség is, lázmérő, kamera, írószer/papír, szúnyogriasztó, varrókészlet, frissen tartó zacskó/szemetes zsák, bevásárló táska, társas játék/kártya/könyvek.
 • Italok: Amit gondolsz 🙂 de kérlek vörösbort ne!!!!
 • Ételek: csak ami nem romlandó, snack meg ilyenek 🙂